För dig som vill ut på fjälläventyr

De svenska fjällen är något alldeles extra även på sommaren. Beroende på vilken plats du väljer får du njuta av varierande upplevelser, men härlig natur har alla gemensamt. Här är några av våra smultronställen i svenska fjällen.

Vi tar dig med på en resa genom sommarsverige, här finns våra bästa tips för en lyckad semester iFunäsfjällen, Åre och Kiruna.

Fantastiska Funäsfjällen

Storslagna orörda vidder, frodiga dalgångar, lekfulla bäckar och fiskrika sjöar alltsammans inbäddat i den klara luften, tystnaden och lugnet. Vandra, cykla, paddla - eller golfa. Här finns något för de flesta smaker.

Se

 • Musikkväll på kalfjället. Succén är tillbaka och du kan se dina favoritartister samtidigt som du får en naturupplevelse. Boka biljetterna på tanndalen.se.
 • Andersjöåfallet: här får du närkontakt med ett mäktigt dånande vattenfall, ett bra tips för en häftig upplevelse för hela familjen. 
 • Myskoxar: en guidad tur hos Myskoxcentrum är en världsunik upplevelse som bara kan upplevas i Funäsfjällen! 
 • Anåfjället bjuder på fantastiska vyer med spännande lämningar från istiden. Passa på att pausa vid den vackra fjällsjön halvvägs mot toppen för matsäck och ett svalkande dopp. Fler guldturer hittar du på funasfjallen.se.

Göra

 • Gillar du äventyr? Då är du på helt rätt plats och kan få ett smörgåsbord med magnifika naturupplevelser från berg till fors. Äventyrsveckan hittar du på boka.funasfjallen.se
 • Testa fjällcykling i Ramundberget, Tännäs och Hamra. Här finns något för alla som gillar cykling, oavsett om det är liftburen mountainbikecykling, stigcykling eller flowtrail. 
 • Golfa: två av Sveriges vackraste golfbanor finns i Funäsfjällen. 18-hålsbanan i Ljusnedal är Sveriges äldsta fjällbana byggd 1972 och den har varit värd för proffstouren två gånger. Ramundbergets 9-hålsbana längs Ljusnan är enligt Svensk Golf en liten fjällpärla. 
 • Skäm bort dig själv på Mii Gullo Spa i Fjällnäs. Mii Gullo. betyder “hur mår du” på samiska och här handlar allt om att du ska må så gott som möjligt. 
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Behöver du vässa formen inför fjällvandringen? Som OBOS-medlem får du 15 % rabatt på träningsredskap från HE Fitness.

Läs mer här

Åre: sommarskoj för hela familjen

Åre är inte bara härligt på vintern. Sommar-Åre är en plats där hela familjen kan trivas och må bra. De flesta aktiviteterna är lättillgängliga även för mindre barn. 

Se

 • Åreskutan, förstås. Ta kabinbanan upp, sju minuters färd och du befinner dig på 1274 m.ö.h med utsikt flera mil ut över den jämtländska fjällvärlden. Kanske kan du kasta snöbollar mitt i sommaren? 
 • Tännforsen: Sveriges mäktigaste och största vattenfall: 60 meter brett och 38 meter högt. 
 • Ristafallet: ett av Sveriges vackraste vattenfall. Känt från Astrid Lindgrens film Ronja Rövardotter som det dånande Glupafallet. 
 • Frösö Gruva: en unik miljö med gruvor, varphögar, odlingslotter, torp och betesmarker. Lär känna livet i en gruvby på 1800-talet. Passa på att ta en gofika på Bergstugan. Vandra och slå er ner vid någon av de små sjöarna för att grilla eller avnjuta den medhavda picknicken.  

Göra

 • Vandra, klättra, cykla eller kanske testa trailrunning? Här finns flera möjligheter för alla att utforska fjällen. 
 • Smaka på Åre: här finns gott om godsaker i form av bra restauranger och lokalt mathantverk från bland annat Åre Chokladfabrik, Ottsjö Brygghus, Undersåkers Charkuteriefabrik och Åre Bränneri.  
 • Bada: är en fjällstation där det faktiskt går att njuta av strandhäng på sommaren. Åre strand ligger mitt i byn och långgrunda Gevsjön är populär bland barnfamiljerna. Självklart kan du även ta dig ett dopp i någon fjällbäck eller sjö under en härlig vandring på fjället.  
 • Gå på husesyn i Åre, en timmes tur som guidar dig igenom Åres historiska bebyggelse. Folder som berättar om vad du ser längs med vägen hämtar du på turistbyrån. 

Övernatta på vägen

Upplev riktig vildmark i Kirunafjällen

Kiruna ligger långt bort, men resan är mödan värd. Ta flyget eller tåget upp till Sveriges nordligaste stad, och låt äventyret börja. Här kan du besöka det berömda ishotellet, eller åka ner i gruvan, fiska i kristallklara vatten, vandra och njuta av natur som inte liknar någon annan i Sverige.

Se

 • Midnattssolen, såklart. Även om midnattssolen officiellt tar slut i mitten av juli är också resten av sommarens nätter väldigt ljusa. Fin utsikt erbjuds om du följer Midnattsolstigen upp på berget Luossavaara. 
 • Ice Hotel i Jukkasjärvi är inte bara ett hotell, utan också en konstutställning där all konst är av snö och is. Passa på att skapa din egen isskulptur. 
 • Silverfallet: det vackra vattenfallet forsar ner i Torneträsk och från platsen syns även Lapporten – Sveriges mest avbildade fjällmotiv. 
 • Kiruna då, nu och imorgon. Kanske har du hört att Kiruna ska flytta? Vill du lära dig mer om det kan du följa med på en guidad tur om stadsomvandlingen. Du kan också följa en QR-promenad direkt i din mobil som tar dig till fina platser i staden - inklusive den vackra kyrkan från 1912. 

Göra

 • Njut av vildmarken och gör en fjälluff. Abisko är ett bra ställe att starta på. Eller Nikkaluokta, om Kebnekaise lockar. Förboka ditt boende via Svenska Turistföreningens fjällstugor.  
 • Besök samevistet Sámi Siida Márkanbáiki i Jukkasjärvi. Mata renarna med mumsig renlav, prova kasta lasso och ha skoj i lekområdet. Traditionell samisk mat finns till försäljning när hungern slår till. 
 • Vandra till Trollsjön. Bitvis lite tufft uppför, men du går genom vacker natur där inlandsisen satt tydliga spår. Trollsjön består av glaciärvatten och får därför en smaragdgrön färg, vattnet är kallt och otroligt klart. Kanske vågar du ta ett svalkande dopp? 
 • Åk ner i Kirunagruvan, på en guidad tur 540 meter under jord får du se världens största underjordiska järnmalmsgruva och får en inblick i den moderna gruvindustrin.  
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Här uppe är avstånden stora, så för att få ut maximalt av din nordliga upptäcktsfärd behöver du bil. Se bara upp för väg-renar… Som OBOS-medlem får du upp till 30% rabatt på hyrbil från Avis.

Läs mer här

Hittat smultronstället och vill bygga fritidshus?

Då vill vi tipsa om Myresjöhus fritidshusmodeller Glimma x Fjäll och Stjärnfall x Fjäll.

illustration av ett blått hus

Förtur till tomter och fina förmåner väntar...

Här kan du läsa mer om hur du blir medlem och vilka förmåner du som medlem har. Du kan även läsa mer om hur du får förtur till din drömbostad.