För dig som vill ut på fjälläventyr

De svenska fjällen är något alldeles extra även på sommaren. Beroende på vilken plats du väljer får du njuta av varierande upplevelser, men härlig natur har alla gemensamt. Här är några av våra smultronställen.

Vi tar dig med på en resa genom sommarsverige, här finns våra bästa tips för en lyckad semester i Funäsfjällen, Åre och Kiruna

Fantastiska Funäsfjällen

Storslagna orörda vidder, frodiga dalgångar, lekfulla bäckar och fiskrika sjöar alltsammans inbäddat i  den klara luften, tystnaden och lugnet. Vandra, cykla, paddla – eller golfa. Här finns något för de flesta smaker.

Se

 • Vackra vyer: dessa finns överallt. Här kan du välja mellan vandringsturer i alla olika svårighetsgrader. Guldturerna är extra fina, de hittar du på funasfjallen.se.
 • Andersjöåfallet: här får du närkontakt med ett mäktigt dånande vattenfall, ett bra tips för mäktig upplevelse för hela familjen.
 • Myskoxar: en guidad tur hos Myskoxcentrum är en världsunik upplevelse som bara kan upplevas i Funäsfjällen!
 • Härjedalens Fjällmuseum: ett museum för hela familjen med vackra och roliga utställningar, om livet som fjällbönder, samer och bruksarbetare.

Göra

 • Lär dig flugfiske i Tännäs. Efter introduktionskursen finns också möjlighet att följa med på guidade fisketurer.
 • Testa fjällcykling i Ramundberget. Här finns något för alla som gillar cykling, oavsett om det är liftburen mountainbikecykling, stigcykling eller flowtrail.
 • Golfa: två av Sveriges vackraste golfbanor finns i Funäsfjällen. 18-hålsbanan i Ljusnedal är Sveriges äldsta fjällbana byggd 1972 och den har varit värd för proffstouren två gånger. Ramundbergets 9-hålsbana längs Ljusnan är en liten fjällpärla enligt Svensk Golf.
 • Skäm bort dig själv på Mii Gullo Spa i Fjällnäs. Mii Gullo. betyder “hur mår du” på samiska och här handlar allt om att du ska må så gott som möjligt.
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Behöver du vässa formen inför fjällvandringen? Som OBOS-medlem får du 15 % rabatt på träningsredskap från HE Fitness.

Läs mer här

Åre: sommarskoj för hela familjen

Åre är inte bara härligt på vintern. Sommar-Åre är en plats där hela familjen kan trivas och må bra. De flesta aktiviteterna är lättillgängliga även för mindre barn.

Se

 • Åreskutan, förstås. Ta kabinbanan upp, sju minuters färd och du befinner dig på 1274 m.ö.h med utsikt flera mil ut över den jämtländska fjällvärlden. Kanske kan du kasta snöbollar mitt i sommaren?
 • Tännforsen: Sveriges mäktigaste och största vattenfall: 60 meter brett och 38 meter högt.
 • Ristafallet: ett av Sveriges vackraste vattenfall. Känt från Astrid Lindgrens film Ronja Rövardotter som det dånande Glupafallet.
 • Fröå Gruva: en unik miljö med gruvor, varphögar, odlingslotter, torp och betesmarker. Lär känna livet i en gruvby på 1800-talet. Passa på att ta en gofika på Bergstugan.

Göra

 • Vandra, cykla eller kanske testa trailrunning? Här finns möjligheter för alla att utforska fjällen.
 • Smaka på Åre: här finns gott om godsaker i form av lokalt mathantverk, från Åre Chokladfabrik till Ottsjö Brygghus och Undersåkers Charkuteriefabrik.
 • Bada – ja, det här är en fjälldestination där det faktiskt kan gå att njuta av strandhäng på sommaren. Åre strand ligger mitt i byn och långgrunda Gevsjön är populär bland barnfamiljerna.
 • Gå på husesyn i Åre, en timmes tur som guidar dig igenom Åres historiska bebyggelse. Folder som berättar om vad du ser längs med vägen hämtar du på turistbyrån.
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Här kan du bo riktigt bra på Holiday Club Sport and Spa Hotel Åre - fjällens äventyrshotell. Packa med både tränings- och badkläder för härliga upplevelser.

Läs mer om hotellet här

Upplev riktig vildmark i Kirunafjällen

Kiruna ligger långt bort, men resan är mödan värd. Ta flyget eller tåget upp till Sveriges nordligaste stad, och låt äventyret börja. Här kan du besöka det berömda ishotellet, eller åka ner i gruvan, fiska i kristallklara vatten, vandra  – och njuta natur som inte liknar någon annan i Sverige.

Se

 • Ice Hotel i Jukkasjärvi är inte bara ett hotell, utan också en konstutställning där all konst är av snö och is. Klart sevärt även på sommaren.
 • Silverfallet: det vackra vattenfallet forsar ner i Torneträsk och från platsen syns även Lapporten – Sveriges mest avbildade fjällmotiv.
 • Kiruna då, nu och imorgon. Kanske har du hört att Kiruna ska flytta? Vill du lära dig mer om det kan du följa med på en guidad tur om stadsomvandlingen. Du kan också följa en QR-promenad direkt i din mobil som tar dig till fina platser i staden – inklusive den vackra kyrkan. Komplettera med ett besök på samegårdens museum och lär dig mer om samernas historia.
 • Midnattssolen, såklart. Även om midnattssolen officiellt tar slut i mitten av juli är också resten av sommarens nätter väldigt ljusa. Fin utsikt får du om du följer Midnattsolstigen upp på berget Luossavaara.

Göra

 • Njut av vildmarken, Abisko är ett bra ställe att starta på. Eller Nikkaluokta, om Kebnekaise lockar…
 • Vandra till Trollsjön. Bitvis lite tufft uppför, men du går genom vacker natur där inlandsisen satt tydliga spår. Trollsjön består av glaciärvatten och får därför en smaragdgrön färg och vattnet är kallt och otroligt klart. Kanske vågar du ta ett svalkande dopp?
 • Åk ner i Kirunagruvan, på en guidad tur 540 meter under jord får du se världens största underjordiska järnmalmsgruva och får en inblick i den moderna gruvindustrin.
 • Lär dig att vaska guld i Lannavaara. Allt guld familjen hittar får ni behålla.
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Här uppe är avstånden stora, så för att få ut maximalt av din nordliga upptäcktsfärd behöver du bil. Se bara upp för väg-renar… Som OBOS-medlem får du upp till 30% rabatt på hyrbil från Avis.

Läs mer här
Hittat din plats i tillvaron och vill bygga fritidshus?

Hittat din plats i tillvaron och vill bygga fritidshus?

Då vill vi tipsa om Myresjöhus nya Glimma x Fjäll. Ett socialt och välplanerat fritidshus med generösa ljusinsläpp som gör det enkelt att njuta av omgivningarna.

Läs mer här
illustration av ett blått hus

Förtur till tomter och fina förmåner väntar...

Här kan du läsa mer om hur du blir medlem och vilka förmåner du som medlem har. Du kan även läsa mer om hur du får förtur till din drömbostad.