Sagas räkneexempel

Trots att läraren Saga har fast jobb och sparade pengar har hon knappt råd med en enda ny bostad i storstäderna. Men med OBOS Deläga har hon råd att köpa. Hur fungerar OBOS Deläga och hur ser räkneexemplet ut – och hur mycket behöver hon i kontantinsats och bolån?

Det finns två hinder som gör att många inte får plats på bostadsmarknaden: kontantinsatsen på 15 procent av bostadens pris och det faktum att du kan låna maximalt fem gånger bruttoårsinkomsten.

Med OBOS Deläga köper du minst halva bostaden och betalar ett månadsbelopp till OBOS för den delen du inte äger. Detta minskar kontantinsatsen avsevärt.

Men vad innebär det i praktiken? OBOS chefsekonom Sissel Monsvold ger oss ett exempel:

– Saga jobbar som lärare och bor i Stockholm. Hon har sparat 300 000 kronor till en egen kontantinsats de senaste åren. Med nuvarande bolånetak på 15 procent innebär det att hon kan låna upp till 2 miljoner kronor. Detta förutsatt att hon har en stabil fast inkomst som kan visa banken att hon har betalningsförmåga.

Eget kapital och lån ger Saga 2 miljoner kronor att köpa en bostad för. Det innebär att hon knappt kan köpa någon av bostäderna i Storstockholm, Storgöteborg eller Stormalmö, enligt siffror från OBOS Lärarindex. Men tillsammans med OBOS Deläga kan hennes köpkraftsförmåga fördubblas.

– Det innebär att Saga nu kan köpa en bostad för totalt 4 miljoner kronor. Om hon skulle köpa hela bostaden själv hade hon behövt ha haft minst 600 000 kronor i kontantinsats och en bruttoårsinkomst på 672 000 kronor eller mer.

Prislappen med OBOS Deläga på 1 rum och kök på 25 kvadratmeter

Prislappen med OBOS Deläga på 1 rum och kök på 25 kvadratmeter

Nu har Saga tillgång till ungefär en av nio bostäder i Stockholm. Med OBOS Deläga kan hon efterfråga en bostad som kostar 1,9 miljoner kronor tillsammans med OBOS, där Saga äger 50% och OBOS äger 50%.

Sagas månatliga boendeutgifter:

  1. Kontantinsats på 50% (av 15% av bostadens pris): 150 000 kr

  2. Lån på 50% (av bostadens pris 85%): 850 000 kr

  3. Månadsbelopp till OBOS (samäganderättsavgift): 3802 kr/mån

  4. Månadsavgift till bostadsrättsföreningen: 2500 kr/mån

  5. Räntekostnad efter skattereduktion beräknad på 4,27% ränta maj 2023: 2117 kr/mån

  6. Amortering (2%): 1416 kr/mån

  7. Totalt: 9835 kr/mån

Köp halva, bo i hela med OBOS Deläga

Köp halva, bo i hela med OBOS Deläga

Är du ny på bostadsmarknaden eller behöver en nystart mitt i livet? Med OBOS Deläga får nu fler chansen att uppleva den trygghet det innebär att äga sitt eget hem. – Vi vill göra vägen till bostadsdrömmen lite kortare, säger Cattis Carlén, affärsansvarig för OBOS Deläga.

Jag vill veta mer