Miljö och människa i fokus i Vallastaden
Vallastaden är en unik, socialt och miljömässigt hållbar stadsdel i Linköping med utbud som universitet, idrotts- och fritidsverksamheter, boende, handel och service inpå knuten.
Här har cirka 1000 bostäder byggts av 40 aktörer. OBOS dotterbolag Myresjöhus har byggt fem bostäder på området varav ett parhus om 114 m² respektive 127 m² och ett radhus med tre bostäder om 170 m².
Ett av byggkraven i Vallastaden var att inget hus skulle vara det andra likt - något som Myresjöhus har tagit fasta på i framställandet av sina koncepthus. Parhusen ger ett modernt intryck med cembritfasad, och detaljer såsom aluminium och borstat stål i rött och grått. Radhusen däremot är helt i trä och har en mer jordnära färgsättning.
– Vi ville särskilja husen och det gjorde vi genom att leka med kontrasterna mellan modernt och klassiskt, säger Pernilla. Samtidigt överraskar radhusen med sina tre våningar och 170 kvm boyta, vilket många skulle säga är långt ifrån traditionellt för den typen av boende.
Tydlig miljöprofil
Samtliga bostäder har en tydlig miljöprofil, med bland annat solenergi, fjärrvärme, sedumtak på förråden och den digitala lösningen Smarta Hem (numera Home boost) installerat i husen.
– På radhusen har vi traditionella solcellspaneler från NIBE, som genererar cirka 2000 kWh/år, säger Pernilla. Och på parhusen var vi faktiskt först ut i Sverige med att installera takpannor från SolTech, där solcellerna är integrerade i pannorna. Dessa genererar hela 3200 kWh/år.
Hela Vallastaden blir dessutom miljömässigt hållbart tack vare initiativ såsom hybridbilspool och sopsug. Med hjälp av smarta installationer i en kulvert under marken sugs “gröna påsen” och påsar med brännbart ut via sopsugen direkt till närmsta avfallsstation.
– På så sätt slipper sopbilar åka runt och samla ihop soporna. Det både sparar på miljön samtidigt som oväsende och onödig trafik minimeras i området, säger Pernilla. Och när man behöver återvinna finns en återvinningsstation i anslutning till det stora parkeringsgaraget.
En levande och varierad stadsdel
Tanken och huvudsyftet med Vallastaden är att det ska vara en levande och varierad stadsdel med stort fokus på människan både från ett miljömässigt och socialt perspektiv. Något som tar sig uttryck på många olika sätt i stadsdelen.
– Vallastaden ligger nära centrala Linköping och har många butiker och restauranger som har etablerats på marknivå i bostadshusen. Det finns också förskola, skola och äldreboende i området och längs med ån växer härliga, gröna parkmiljöer fram.
Ytterligare ett initiativ i Vallastaden för att öka möjligheter till umgänge är så kallade felleshus, eller gemenskapshus, som finns i varje kvarter i stadsdelen.
– Varje kvarter delar på ett hus som är perfekt att boka in för till exempel födelsedagskalas eller bröllopsfester, säger Pernilla. Här finns också odlingslotter för de som vill använda sina gröna fingrar.
Vallastaden som stadsdel invigdes under Vallastadens stora Bo- och SamhällsExpo den 2-24 september 2017, och då öppnade Myresjöhus upp de fem bostäderna för allmänheten med realistiska hemutställningar. Idag är båda bostäderna i parhuset sålda och även radhusen är till salu.
– Det kan tyckas som ett litet projekt för oss med bara fem bostäder, men i Vallastaden är vi del av en helhet som stödjer de värderingar om miljömässig och social hållbarhet som vår koncern står för, avslutar Pernilla.