OBOS LLS-koncept bild på grått hus

OBOS LSS-Koncept

OBOS har tagit fram ett nytt koncept för LSS-boende. Genom att erbjuda kommuner och operatörer ett byggfärdigt koncept vill OBOS vara med och bidra till att minska den rådande bristen på LSS-boenden.

LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I Sverige rådde vid utgången av 2019 brist på LSS-bostäder i 162 av landets 290 kommuner.

- OBOS är en av Nordens största bostadsutvecklare. 2019 var vi verksamma i 168 kommuner med våra bostäder. Att vi nu också breddar vår verksamhet och erbjuder koncept inom förskola och nu också LSS ligger i linje med våra värderingar om att vi bygger för alla, säger Daniel Öhman, chef för kommersiell projektutveckling på OBOS Sverige.

Tidigare erfarenhet av att bygga LSS

Utgångspunkten för alla LSS-boenden är att de är tänkta för människor med särskilt omvårdnads- eller tillsynsbehov. De boende ska kunna leva självständigt, samtidigt som deras vardag stöds och underlättas. Särskilda behov och säkerhet ska tas i akt både vad gäller materialval, utformning och inredning i boendet – och miljön ska utformas med tanke på att personal ska kunna finnas på plats dygnet runt.   

- På OBOS har vi sedan tidigare år erfarenhet av att bygga LSS, men då genom varumärket Myresjöhus, som också ingår i OBOS Sverige. Den kunskapen och erfarenheten har vi förvaltat när vi har planerat vårt koncept, samtidigt som vi också har gjort viktiga jämförelser med befintliga, nybyggda LSS-boenden, säger konceptansvarig Per Forell.

"Varje lägenhet får en egen, trivsam uteplats"

OBOS LSS-koncept består av en byggnad i ett plan som innehåller sex lägenheter, gemensamt vardagsrum och kök, personalrum, tvättstuga samt teknikrum och förråd.

-Lägenheterna för de boende är på cirka 40 kvadratmeter fördelat på två rum och kök, enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, säger Per. Varje lägenhet har ett kök och allrum som ligger i gemensamt samband – badrum med dusch, samt ett rymligt sovrum.

Utvändigt har OBOS gett LSS-boendet ett ”modernt, men lantligt uttryck”, tack vare vissa unika detaljer i fasaden. Varje lägenhet får en egen uteplats med trätrall och spjälstaket som separerar uteplatserna och skapar en egen yta för de boende.

-Liggande panel ger ett modernare intryck, samtidigt som spröjsade fönster och sadeltak skapar en mer lantlig känsla. Det är vanligt att LSS-boenden byggs lite i utkanten av orter, och här har målet varit att det ska passa bra in i en naturskön omgivning.

Svanenmärkning och solpaneler för miljön

LSS-konceptet har utformats inte bara för de boendes och personalens trivsel, utan också med miljöns bästa i åtanke. LSS-boendet blir svanenmärkt, och förses även med solpaneler som minskar driftskostnaden. Dessutom byggs det helt i trä, både till stomme och fasad.

-Det är ingenting nytt hos oss på OBOS att vi bygger i trä, det har vi gjort ända sedan Myresjöhus grundades 1927, säger Per. Vi vet att det är bra både för miljön och för de som vistas i byggnaden.

LSS-boendet är planerat för att byggas av OBOS och sedan säljas till kommuner eller privata operatörer och deras verksamhet. OBOS första LSS-boende är planerat att byggas i Oxelösund, enligt Per.

Från OBOS håll har vi givetvis som mål att få bygga så många LSS-boenden som möjligt, så att vi är med och gör reell skillnad i den brist på LSS-boenden som råder just nu. Vi har som sagt påbörjat markarbeten i Oxelösund och planer finns även på ett LSS-boende i Karlstad. Det känns riktigt roligt att vi är igång.

Illustrasjon av konstruksjonsarbeid

Vill du samarbeta med OBOS?

Om du är intresserad av bygga kommersiella fastigheter tillsammans med OBOS är du välkommen att kontakta någon av våra affärsutvecklare runt om i Sverige.