Hoppa till innehåll
OBOS LLS-koncept bild på grått hus

LSS-boenden byggda av OBOS – med fokus på människa och miljö

Visste du att det är brist på LSS-boenden i stora delar av Sverige? OBOS har därför tagit fram ett koncept för byggfärdiga LSS-bostäder för kommuner och privata aktörer. Trivsamma boenden i trä, där de boende kan leva på sina villkor.

LSS-boende är ett gruppboende inom Lagen för stöd och service för vuxna med vissa funktionshinder. 2023 rådde det brist på LSS-bostäder i hela 141 av Sveriges 290 kommuner.  

- Vi har som mål att få bygga så många LSS-boenden som möjligt, så att vi är med och gör reell skillnad i den brist på LSS-boenden som rådet just nu. I dagsläget har OBOS levererat boenden till Oxelösund, Örebro och Karlstad, säger Magnus Hultqvist, chef för kommersiell projektutveckling på OBOS Sverige.

Utgångspunkten för alla LSS-boenden är att människor med särskilt omvårdnads- eller tillsynsbehov ska kunna leva självständigt, samtidigt som deras vardag underlättas. Här tar vi hänsyn till särskilda behov och säkerhet i valen av material och inredning, och utformar boendet utifrån att personal ska kunna finnas på plats dygnet runt.

Trivsamma tvårummare med egen uteplats  

OBOS LSS-bostäder består av en byggnad i ett plan som innehåller sex lägenheter, gemensamt vardagsrum och kök, personal samt teknikrum och förråd.  

- Lägenheterna för de boende är på cirka 40 kvadratmeter fördelat på två rum och kök, enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, säger Magnus. Varje lägenhet har ett kök och allrum, badrum med dusch, samt ett rymligt sovrum. 

Utvändigt har OBOS gett LSS-boendet ett modernt, men lantligt uttryck, tack vare vissa unika detaljer i fasaden. Varje lägenhet får en egen uteplats med trätrall och spjälstaket som separerar uteplatserna och skapar en egen yta för de boende. 

- Liggande panel ger ett modernare intryck, samtidigt som spröjsade fönster och sadeltak skapar en mer lantlig känsla. Det är vanligt att LSS-boenden byggs lite i utkanten av orter, och här har målet varit att det ska passa bra in i en naturskön omgivning. 

Svanenmärkning och solpaneler för miljön  

Bostäderna utformas med miljöns bästa i åtanke. Konceptet för LSS-bostäder är Svanenmärkt och vi förbereder för installation av solceller som minskar driftskostnaden. Bostäderna byggs i våra egna fabriker i Småland för att sedan monteras på plats. Både fasad och stomme är i trä.  

- Det är ingenting nytt hos oss på OBOS att vi bygger i trä, det har vi gjort ända sedan Myresjöhus grundades 1927, säger Magnus. Förutom att trä som byggmaterial är ett förnybart material, ger det en bra inomhusmiljö.   

Genom att arbeta med yteffektivitet och standardisering sparar vi även på resurser, och när tak och väggar byggs i en torr och säker miljö minimerar vi risken för fuktskador och minskar produktionstiden.  

Så går det till OBOS överlåter LSS-boendet 

OBOS hyr ut hela LSS-boendet till kommuner eller privata aktörer som i sin tur hyr ut de sex lägenheterna till enskilda personer. När OBOS byggt klart flyttar verksamheten in och de boende får sina nya bostäder. I LSS-boendet finns personal dygnet runt som stöd för de boende. De boende har sin egen lägenhet och verksamheten ansvarar för byggandens samtliga ytor.  

Trygghet genom processen  

Som en av Sverige och Norges största bostadsutvecklare är OBOS en aktör du tryggt kan räkna med. Vi tar gärna helhetsansvar genom processen och har som mål att skapa attraktiva och tilltalande områden med liv och rörelse som passar in i den omgivande miljön. Det här konceptet för LSS-boenden lanserades 2019, men vi har även sedan tidigare erfarenhet av att bygga LSS-bostäder genom varumärket Myresjöhus som ingår i OBOS.  

Fakta om LSS-boenden  

LSS-boende är ett gruppboende inom Lagen för stöd och service för vuxna med vissa funktionshinder. Målet med lagen enligt Socialstyrelsen är att främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet för de personer som lagen omfattar. Det innebär att den enskilde får möjlighet att leva och bo som andra, att ha ett eget hem med allt vad det innebär av trygghet och trivsel.  

Illustrasjon av konstruksjonsarbeid

Vill du samarbeta med OBOS?

Om du är intresserad av bygga kommersiella fastigheter tillsammans med OBOS är du välkommen att kontakta någon av våra affärsutvecklare runt om i Sverige.

Se kontaktpersoner här