Hoppa till innehåll
Start Living Obos fyller snart 10 år

Ett allt mer populärt sätt att bygga bra bostäder

Vårt älskade volymhuskoncept Start Living fyller snart 10 år. Och sedan starten, 2012, har det hänt en hel del. Nya planlösningar, nya designlinjer – och, inte minst, över 1200 levererade Start Living-hem, över hela Sverige. Men grundtanken är fortfarande den samma: att erbjuda bra och prisvärda bostäder, i många olika former. Här berättar Carl Andersson, produktchef på OBOS, mer om Start Living.

Fuktsäkerheten framför allt

Att bygga med volymelement innebär att husen byggs nästan färdigt i fabriken. Den största delen av jobbet sker alltså inomhus, i torr och säker miljö. Det gör dels att hela byggprocessen går betydligt snabbare, med ett supersnabbt montage på byggplatsen som kronan på verket. 

– En väldigt stor fördel är den oslagbart korta tiden ute på byggplatsen.En villa blir till exempel helt tät samma dag, så att vi kan slå på värmepumpen och avfukta grunden direkt. Det gör att vi inte bygger in någon fukt som, även om den inte syns, kan orsaka problem i framtiden, förklarar Carl.

Kortare ledtider och kvalitetskontroll

Att bygga mycket klart i fabriken innebär också att hela processen går snabbare. En stor del i detta är återupprepningen. Volymerna byggs på samma sätt varje gång, och kombineras sedan på olika sätt till olika bostäder med olika planlösningar. En betydligt mer effektiv process än att bygga unikt varje gång, med kortare ledtider som följd.

– Det gör Start Living till ett bra val när man snabbt vill få ut husen. Men det gör också att vi har kontroll: om vi upptäcker ett fel kan vi åtgärda det direkt. Vi jobbar med kontinuerliga kvalitetsuppföljningar genom hela produktionen, vi vill ju ha den bästa produkten på marknaden, konstaterar Carl.

Erfarenhet och nytt tänk

När Start Living lanserades 2012 hade OBOS redan jobbat med volymelement i många år. Då under varumärket SmålandsVillan, berättar Carl.

– Det var en stor fördel för oss, vi kunde ta all del erfarenhet och kunskap som redan fanns i koncernen och förädla volymhusprodukten ytterligare. Att skapa en mer flexibel produkt för att både kunna bygga småhusområden och flerbostadshus.

Bra har blivit ännu bättre

Men kanske var den första versionen av Start Living lite väl standardiserad, menar Carl.

– Vi byggde bra bostäder, men kanske missade vi lite kundfokus. Men vi lyssnar på kundernas och kommunernas önskemål och lär oss hela tiden, vi drar nytta av alla erfarenheter.

Och 2019 lanserades en stor uppdatering av Start Living, med förbättrade planlösningar och massor av nya designmöjligheter, som verkligen gör att konceptet kommer till sin rätt

– Den har tagits emot väldig bra av både kunder, kommuner och markägare. Nu vinner vi även markanvisningar med produkten – det är jättekul!

1 av 3

Förbättrad tillgänglighet

Naturligtvis är Start Living-bostäderna fullständigt tillgänglighetsanpassade på insidan, men en annan viktig förbättring rör tillgängligheten på utsidan. Här erbjuder vi nu två olika grundläggningsmetoder, dels den traditionella som kräver ramp. Men vi har också utvecklat en metod där vi höjer upp marken längs med huset, vilket då gör huset tillgänglighetsanpassat från start, förklarar Carl.

– Den här metoden gör det också enklare att bygga hus i stadsnära miljöer med mindre förgårdsmark.

1 av 5

Utveckling pågår

Även om volymhus bygger på standardiserade planlösningar har faktiskt många av Start Living-husen redan idag möjlighet till alternativa sådana, berättar Carl.

– Ja, i flera av våra småhusmodeller går det fint att som tillval få fler eller färre sovrum. Men vi tittar också på andra lösningar. Till exempel gör vi nu ett test med flexibla väggar för våra mindre lägenheter. Tänk att kunna få ett sovrum mer när du känner för det? Perfekt för de som har barn varannan vecka.

Att bygga högre flerbostadshus, att kunna ha tegelfasader på alla slags hus, och kakel och klinker i badrummen står också på önskelistan i ett framtida Start Living.

– Bara för att vi kommit så här långt betyder inte att vi stannar i utvecklingen. Vårt mål är att Start Living ska stå för 50% av vår produktion inom en snar framtid. Vi tror så mycket på den här produkten, avslutar Carl.

Illustrasjon av konstruksjonsarbeid

Vill du samarbeta med OBOS?

Om du är intresserad av ett samarbete och bygga bostäder tillsammans med OBOS är du välkommen att kontakta någon av våra affärsutvecklare runt om i Sverige.

Se kontaktpersoner här

Olika sätt att bygga bostäder med OBOS