Hoppa till innehåll
Obos start living koncept

Volymelement - Ett smart sätt att bygga bostäder

Att bygga med volymelement är snabbt, kvalitetssäkert och kostnadseffektivt. Och det är långt ifrån så begränsat som man kan tro. I vårt eget volymhuskoncept kan vi bygga såväl småhus som flerbostadshus, hem från 1-5 rum och kök. Vi kallar det Start Living, för att det skapar precis vad det heter: hem att bara flytta in och börja leva i.

Från fabrik till färdigt hem på nolltid

Varje Start Living-hus består av ett antal volymer, eller husdelar, som byggs färdigt i våra egna fabriker runt om i Sverige för att sedan monteras ihop till ett hem på byggplatsen. När volymerna lämnar fabriken finns det mesta redan på plats: kök, badrum – ja, till och med vissa garderober.

Att bygga på det här sättet gör förstås att det går mycket snabbare än att bygga hela huset på plats. Men det innebär också att husen byggs inomhus i torr och säker miljö. Och att montaget på byggplatsen blir en effektiv historia: huset blir tätt på nolltid, jämfört med konventionella metoder.

Lika bra varje gång

För att kunna bygga på det här viset behöver varje volym till en Start Living-bostad alltid se ut på samma sätt. Det gör att planlösningarna och bostädernas konfiguration alltid blir den samma, även om husen kan se väldigt olika ut på utsidan. Och tur är väl det, för Start Living-bostäderna är välkända för sina smarta planlösningar. Att bygga samma volymer gång på gång gör det också enkelt för oss att säkerställa att produkten håller samma höga kvalitet varje gång.

Med rum för personlighet

Även när det kommer till bostädernas ytskikt och utrustning försöker vi tänka smart. Basen i inredningen hålls alltid stilren och neutral, för att de som flyttar in ska kunna sätta sin egen prägel på sitt nya hem. Istället för kakel och klinker jobbar vi med snygga våtrumsmattor och -väggar och stänkskydd i hållbara material, som dessutom är betydligt enklare att rengöra än kakel och klinker. Kök från Vedum och vitvaror från Bosch sätter den berömda pricken över i:et.

Mycket boendekvalitet för pengarna

Start Living togs från början fram som ett sätt att snabbare bygga bort bostadsbristen, men idag har konceptet blivit så mycket mer. Ett Start Living-projekt kan se ut nästan hur som helst, men grundtanken är fortfarande den samma: att bygga bra bostäder för rimliga pengar, på platser där människor vill bo och leva. Så att de kan Start Living, helt enkelt.

Fördelar med volymelement

 1. Mer flexibelt än du tror

  Volymelement kan kombineras till mängder av olika bostäder, från flerbostadshus med lägenheter i olika storlekar till småhus av olika slag. Och de kan se helt olika ut.

 2. Leveranssäkerhet och kvalitet

  Effektiv och kvalitetssäkrad tillverkningsprocess inomhus i torra miljöer borgar för hög och jämn kvalitet.

 3. Kort byggtid

  Att bygga med volymelement är också effektivt när det kommer till byggtid. Eftersom vi vet hur vi ska bygga, går det snabbt att bygga. Både i fabriken och på byggplatsen.

 4. Omtänksam tillverkning

  Med flera fabriker runt om i Sverige kan vi enkelt kan leverera över hela landet till låga transportkostnader. Vi ser också till att bredden på volymerna aldrig överstiger tre meter. På så vis kan lastbilarna köra utan följebilar.

 5. Kostnadseffektivt

  Effektiv, industriell produktion gör sitt till för att hålla byggkostnaderna nere. Men det slutar inte där. Smarta val för dyra utrymmen och mindre kringkostnader på byggplats gör volymelement mycket kostnadseffektivt. 

1 av 15

En produkt för olika stadsbilder

I vår vision OBOS Town integreras bostadskonceptet Start Living i miljöer där människor verkligen vill bo och leva. Här visar vi vilka möjligheter som finns för konceptet att växa fram i olika stadsbilder.

Läs om OBOS Town
ett brunt kedjehus med en trädgård

Ett allt mer populärt sätt att bygga bra bostäder

Vårt älskade volymhuskoncept Start Living fyller snart 10 år. Och sedan starten, 2012, har det hänt en hel del. Nya planlösningar, nya designlinjer – och, inte minst, över 1200 levererade Start Living-hem, över hela Sverige. Här berättar Carl Andersson, produktchef på OBOS, mer om Start Living.

Läs mer här
Illustrasjon av konstruksjonsarbeid

Vill du samarbeta med OBOS?

Om du är intresserad av ett samarbete och bygga bostäder tillsammans med OBOS är du välkommen att kontakta någon av våra affärsutvecklare runt om i Sverige.

Se kontaktpersoner här

Olika sätt att bygga bostäder med OBOS