En flicka som åker rutchkana

Se upp Västerås – här kommer Sala

När man läser tidningarna ser det ut som om allt händer i storstäderna. Att alla jobb finns där, att alla vill flytta dit – och att alla Sveriges småstäder inte har något att komma med överhuvudtaget. Men är det verkligen sant? Ibland kan det vara nyttigt att lyfta blicken lite, och se saker ur ett annat perspektiv.

Småstadens tid är nu

Visst var det annorlunda för hundra år sedan, när folk ofta bodde hela sitt liv på platsen där de växte upp. Men sedan dess har det hänt en hel del, framförallt när det gäller hur vi lever våra liv. Sedan internet och fiberuppkopplin­­­g kom in i vår vardag kan vi shoppa och roa oss när vi vill – och var vi vill. Du kan gå kurser, träna med din personliga tränare, konsultera din läkare – eller jobba hemifrån. Internet struntar fullständigt i var du bor någonstans. Fast i småstaden kan du ju riskera att få en naturupplevelse på köpet när du lyfter blicken från skärmen, förstås.

Allt fler flyr storstaden

Du är inte ensam om att fundera på att lämna storstaden, de senaste åren har det till exempel skett ett trendbrott i Stockholm. För första gången på länge är det fler som väljer att flytta från Stockholm, än till Stockholm. Det är framförallt barnfamiljer som väljer att lämna storstaden för ett annat liv. Många flyttar ”hem” igen, tillbaka till sitt sociala nätverk när barnen börjar på förskola eller i skolan. Att man får mer hem för pengarna i småstaden tycks också vara en bidragande orsak.

1 av 3

En enklare vardag

Att bo på en mindre ort har alltid haft sina fördelar. Framförallt i form av ett tryggare, enklare och mindre stressat sätt att leva. När storstadsmänniskorna trängs i kollektivtrafiken eller fastnar i oändliga bilköer kan småstadens invånare lugnt ta sig hem från jobbet i egen takt och få tid över till annat. I småstaden vet vi vad våra grannar heter, och umgås med flera av dem. Våra barn har friheten att springa rätt ut i leken. Och visst, vi kanske bara har en ICA-butik på orten – men ärligt talat: hur många spaghettisorter behöver vi välja mellan, egentligen?

1 av 2

En roligare tillvaro

Och visst, att bo i storstan innebär att du har ett överflöd av aktiviteter att välja mellan. Men, handen på hjärtat, hur mycket av det enorma utbudet utnyttjar du? Forskning visar dessutom att vi människor blir stressade av för många valmöjligheter, och extra stressade blir vi när vi tänker att alla andra nog gör så mycket roligt hela tiden… I småstaden slipper du detta. Istället kan du, när andan faller på, planera in ett besök i valfri storstad, helt på dina egna villkor. Om du har lust, förstås, för i dagens småstadstillvaro finns ofta en hel del att uppleva även på hemmaplan. Kanske får du till och med tid över att upptäcka ett nytt intresse?

Mer äkta livskvalitet

Så, för att summera det hela. Vill du verkligen bo i storstan? Eller vill du uppleva äkta livskvalitet i någon av alla härliga mindre orter runt om i vårt avlånga land? Vi på OBOS bygger bostäder i massor av sådana. Inte minst här i Sala. En utmärkt plats att njuta av småstadslivets charm och fördelar på, med all service du behöver i din vardag på bekvämt avstånd – och hela Västerås och Uppsalas utbud inom en timme.

 

Är du intresserad av Brf Blåbärsskogen?

Är du intresserad av Brf Blåbärsskogen?

Gå till projektsidan för att läsa mer om bostäderna och området. Här hittar du även kontaktuppgifter och intresseanmälan.

Jag är nyfiken och vill läsa mer!