Stadsljus

Det var en gång en gasklocka. Den innehöll bränslet till Stockholms förvandling från mörk, provinsiell håla till ljus och levande metropol. För när de första gaslyktorna tändes vågade sig borgerskapet ut på kvällen. Anständiga krogar öppnades, flanörstråk och boulevarder anlades, främlingar möttes.

170 år senare har vi hamnat i en ny era av expansion. Bränslet är digitaliserat men stadens lockelser, dynamik och behov av social hållbarhet är densamma. På den gamla gasklockans plats bygger vi för just det. För ljus, liv och mänskliga möten. I det 30 våningar höga huset på sin kulle strålar dagsljuset fritt både vinter och sommar. Och på natten ser man ljusen från den växande huvudstaden glittra så långt ögat når.

Men växandet kommer också ur huset självt. Ett torn av ljus och liv som binder samman gamla Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden till en sammanhållen och sprudlande stadsdel med krogar, musikscen och hotell. En stadsdel som i sin tur smälter ihop med resten av innerstaden till ännu mera stad.

Och med viljan att bryta den bymentalitet som boendesegregationen skapat kan det faktiskt bli en lite mer kosmopolitisk stad. Vi bygger ett hus där singlar blandas med familjer, gamla med unga, höga inkomster med normala. Nya boköpsmodeller med gamla.

Vad vore mer naturligt än att namnge Stockholms nya märkesbyggnad efter det den gör. Vad den producerar och konsumerar. Suger in och strålar ut. Funktionellt och emotionellt.

Är du intresserad av Stadsljus?

Är du intresserad av Stadsljus?

Gå till projektsidan för att läsa mer om bostäderna och området. Här hittar du även kontaktuppgifter och intresseanmälan.

Jag är nyfiken och vill läsa mer!