Man och kvinna i ett kök

Välkommen till ditt alldeles egna hem

Det finns många sätt att bo på. Du kan hyra en hyresrätt, äga en andel i en bostadsrätt eller äga en äganderätt. I äganderätten äger du din egen bostad, vilket förstås innebär mer frihet. Du får själv bestämma vad du vill göra med ditt hem – utan att någon annan lägger sig i. Här berättar vi lite mer om hur äganderätten fungerar.

Att bo i äganderätt

Den här boendeformen passar dig som uppskattar både frihet och ansvar. En egen villa är kanske det första många tänker på när man hör ordet äganderätt. Men du måste inte välja villa för äga ditt boende. Förutom friliggande villor bygger vi på OBOS både radhus, kedjehus och parhus som äganderätter. Oavsett vilken typ av boende du väljer är vi en stabil och trygg leverantör som finns med dig under hela resan mot ditt nya hem.

Frihet

Äganderätt innebär att du äger din fastighet, det vill säga bostaden och marken den är placerad på. Du har alltså frihet att göra vad du vill med ditt hus och din trädgård. Du kan renovera, bygga om, hyra ut eller fritt överlåta din bostad. Du kan påverka dina boendekostnader – och det är du själv som drar nytta av en gynnsam värdeutveckling för din bostad. Som fastighetsägare kan du även använda fastigheten som säkerhet vid tecknande av lån.

Och ansvar

Men som fastighetsägare måste du också följa detaljplan och bygglov – och visa hänsyn för dina grannar. Det är du som har allt ekonomiskt ansvar för ditt boende: räntor, drift- och underhållskostnader, försäkringar och den kommunala fastighetsavgiften.

Amorteringsfrihet för äganderätter

Amorteringsfrihet för äganderätter

I samarbete med Nordea erbjuder OBOS amorteringsfrihet i två år för dig som just nu köper en äganderätt från oss.

Läs mer!

Nya bostäder från OBOS

Vi bygger rum för livet i hela Sverige. Här hittar du nya bostäder från OBOS, Myresjöhus, SmålandsVillan och OBOS Kärnhem.