Så här blir Stockholms framtida ljuspunkt

Stadljus tar nu form på bästa läget i Norra Djurgårdsstaden – ett unikt boende med 30 spektakulära våningar och svårslagen utsikt över huvudstaden och Östersjön. Här planerar vi för 300 lägenheter i olika storlekar.

Förslaget vi nu presenterar från arkitektbyråerna Cobe och Yellon är en hyllning till platsens historia samtidigt som det blickar mot framtiden. Byggnaden får en höjd på 110 meter över havet och blir ett helt nytt landmärke i Stockholm, synligt över staden. 

Inspirerat av de gamla gasklockorna från 1890-talet har arkitekterna skapat något unikt. Då precis som nu fanns en stark tro på framtiden i stadsutvecklingen – och det märks. Stadsljus får formen av tre cylindrar och en fasad med ett skal av balkonger, där blanka och matta ytor ger en prismaliknande struktur. Utformningen gör också att huset blir energieffektivt och släpper in mycket ljus.   

- Den största utmaningen har varit att förena ett exteriört uttryck för staden och platsen med de allra bästa bostadskvalitéerna. Förutsättningen har varit ett trapphus, där varje våningsplan är över 1200 kvm. En riktig utmaning. Vi är mycket glada att få förtroendet att utveckla konceptet vidare i den fortsatta projekteringen, säger Fredric Scherman, Yellon, och Dan Stubbergaard, Cobe, i ett gemensamt uttalande. 

Totalt planerar vi för omkring 300 lägenheter i olika storlekar – från yteffektiva ettor till större våningar. Du som är eller blir medlem har förtur vid säljstarten som är beräknad till 2025. Här kommer vi också att öppna dörren för att fler ska kunna uppfylla bostadsdrömmen med OBOS Deläga.   

- Stadsljus är OBOS största flerbostadshus hittills och jag är stolt över att vi har fått förtroendet från staden att förverkliga det, från idé till inflyttningsklara bostäder. Lägenheterna i Stadsljus får ett stort ljusinsläpp och yteffektiva planlösningar, många med en fantastisk utsikt. Tack vare en modern modulbaserad konstruktion kan vi bygga effektivt och hållbart. Här kommer vi också erbjuda uppåt 20 procent av lägenheterna med OBOS Deläga, vilket gör att fler kan förverkliga sina bostadsdrömmar, säger Sofia Ljungdahl, vd för OBOS Nya Hem. 

Fakta om Stadsljus 

Antal bostäder: ca 300 st 
Våningar: 30 st 
Storlek på bostäder: 1-6 rok från 30 kvm och uppåt 
Bostadsform: Bostadsrätt 
Beräknad säljstart: 2025 
Beräknad byggstart: 2026 
Beräknad inflytt: från 2029