Vill du också vända hem igen?

Det finns en tid och en plats för allt, sägs det. Kanske är det därför ingen tillfällighet att unga flyttar till storstaden för att plugga eller jobba, för att senare åter börja fundera på om gräset kanske ändå inte är grönare på hemmaplan? För vi tycker oss märka en tydlig trend: hemvändarna blir allt fler.

Stöd av statistiken

Vår tes får stöd i en undersökning gjord av Jönköping University. Den visar att ungefär hälften av alla som lämnat en mindre plats för att utbilda sig valde att flytta hem igen inom fem år efter examen. Då kan vi ju bara spekulera i hur den siffran ser ut efter 10 år… Hos SCB visar statistiken i sin tur att fler kvinnor än män flyttar tillbaka till sin uppväxtkommun efter studierna, men då är det också fler kvinnor som studerar. Så, vad är det som drar i våra hemvändare?

Ett barn och en äldre dam sitter tillsammans i en soffa och äter popcorn

Livskvalitet bortom storstadsbruset

Självklart har läget på bostadsmarknaden stor betydelse. När vi bildar familj behöver vi ett större boende, och vi vill gärna slippa lägenhetshusens jobbiga trappor och trånga förvaringsutrymmen där det saknas plats för barnvagnen. Rent krasst blir drömmen om familjelivet med villa eller radhus, valp och Volvo allt svårare att uppfylla ekonomiskt om man väljer att fortsätta bo och arbeta i storstaden. I en mindre stad får du mycket mer för pengarna, både när det gäller boende och livskvalitet.

En tjej köper grönsaker på en marknad

Tryggheten och enkelheten

Att ha närmare till föräldrar, släkt och kompisar från förr är ett av skälen till att många unga familjer väljer att flytta hem. Och visst är det fantastiskt skönt med den närheten, för båda parter: ni får hjälp med barnpassning, samtidigt som far- och/eller morföräldrar får kvalitetstid med sina barnbarn. Men livet i en mindre stad är också enklare på många sätt. Möjligheten att gå eller cykla istället för att sitta i evighetslånga bilköer och stressa mellan byten i kollektivtrafiken ger ett skönt lugn, och tid över för roligare saker i vardagen.

Frihet för hela familjen

När man själv vuxit upp i en mindre stad är det lätt att önska det samma för sina barn. Att ha nära till skola, lekplatser och kompisar, att ha frihet att springa rätt ut till leken är härligt när man är liten. Men här finns också en frihet för vuxna. Efter en tid i storstaden kan utbudet av möjliga aktiviteter kännas otroligt stressande. Vi blir smått handlingsförlamade av att välja mellan 70 olika yogaklasser, oräkneliga kulturevenemang och massor av nya restauranger man borde prova, samtidigt som vi tänker att alla andra gör så mycket roligt hela tiden. I småstaden slipper du detta. Istället kan du planera in ett händelserikt besök i storstaden, helt på dina egna villkor. Det är frihet, det. Och du, vi på OBOS bygger bostäder över hela Sverige, kanske även i din hemstad