Ett kollage med Joakim Henriksson på OBOS

”Först i kön väljer först” – norsk succé bakom storsatsning i Sverige

Drygt tio procent av alla norrmän är medlemmar i OBOS – och får förtur till att köpa nya bostäder i attraktiva lägen. Nu lanserar OBOS den unika bostadskön i Sverige. "Vi hoppas och tror att minst en miljon svenskar ställer sig i kön", säger Joakim Henriksson, VD för OBOS i Sverige.

Medlemsägda OBOS är redan en av Sveriges ledande bostadsutvecklare med en lång historia och gedigen erfarenhet av att bygga med kvalitet och eftertanke.

– Vi byggde 1600 bostäder i Sverige förra året i 168 av landets kommuner. Nu växlar vi upp och siktar på dubbla volymer: Runt 3000 nya bostäder varje år från 2026 och framåt, säger Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige.

Ungefär 1000 av dessa kommer att byggas i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg varje år.

Vänta in drömbostaden
I Norge är OBOS den största bostadsutvecklaren.

– Vi ser ett eftersatt behov av bostäder i Sverige och vår långsiktiga ambition är att bli nummer ett även här. Unikt för OBOS är det breda utbudet. Vi finns i hela landet och erbjuder hela bostadspaletten – från småhus till lägenheter i olika prisklasser, säger Joakim Henriksson.

Nu lanserar OBOS ett nytt medlemskap som innebär att du får förtur till att köpa OBOS bostäder i hela Sverige.

– Först i kön väljer först! Ju längre tid du har som medlem, desto längre fram står du i kön. Du kan med andra ord lugnt vänta in din drömbostad. Vårt signum är att bygga hållbara bostäder där människor vill bo och leva – och vi gör nu stora investeringar i tomter i attraktiva lägen.

Var tionde norrman medlem i OBOS
Medlemskapet finns redan i Norge där drygt 10 procent är medlemmar. Ett medlemskap har också blivit en populär dop- och konfirmationspresent.

Joakim Henriksson tror att intresset kan bli lika stort i Sverige och att minst 10 procent – cirka en miljon svenskar – på sikt blir medlemmar.
– Medlemskapet kostar bara 200 kronor per år. Samtidigt får du mängder av generösa rabatter medan du köar – på allt från hyrbil och försäkringar till köks- och badrumsinredning.

Du behåller dessutom din plats i kön även när du nyttjat den och köpt en bostad. Blir du senare i livet intresserad av en ny bostad kan du alltså använda köplatsen igen.

– På så sätt kan OBOS bistå sina medlemmar genom hela deras bostadskarriär.

En illustration över projekt Kolkajen i Stockholm

Få hjälp att köpa första bostaden
Medlemskapet kan också vara en väg till första bostaden. Centralt för framgången i Norge är att OBOS kan hjälpa medlemmar över tröskeln till att köpa sin bostad.

– I Norge har OBOS modellen Bostart där du som medlem kan köpa bostaden till ett lägre pris än marknadspris, mot att du i framtiden säljer den till inköpspriset till OBOS. En annan modell är att du köper halva bostaden och hyr halva av OBOS. Vi arbetar för att införa de här modellerna i Sverige.

Affärsidén: Uppfylla bostadsdrömmar
OBOS grundades 1929 i Norge och ägs sedan dess av sina medlemmar.
Att OBOS är medlemsägt genomsyrar hela organisationen, menar Joakim Henriksson.

– Vi är långsiktiga och 100 procent lojala mot vår vision: att uppfylla medlemmarnas bostadsdrömmar. Vinsten går tillbaka till att investera i mark och att bygga bostäder åt våra medlemmar.

 

 

 

Premiär för OBOS Medlem

  1. Som medlem får du förtur till nybyggda hem. OBOS erbjuder alltid sina bostäder till sina medlemmar först och i turordning, först i kön väljer först.

  2. I medlemskapet ingår generösa erbjudanden och förmåner som gör det enklare och billigare att förbättra sitt boende. Du får också rabatter på upplevelser som resor, nöjen, kultur och idrott.

  3. Att bli medlem är enkelt. Du anmäler dig på sidan Bli medlem eller via OBOS-appen. Fyll i uppgifter, legitimera dig med Bank-ID och betala med Swish eller kort. Allt du betalar för delägarskap i OBOS är engångssumman 300 kronor och en årsavgift på 200 kronor/år.

Fakta om OBOS

  • En medlemsägd bostadsbyggare grundad 1929. Visionen är att uppfylla medlemmarnas bostadsdrömmar och utveckla framtidens samhälle.
  • OBOS Sverige har sålt över 150 000 bostäder och har cirka 1000 medarbetare på 36 kontor runtom i landet. OBOS Sverige ingår i norska OBOS som har huvudkontoret i Oslo.
  • OBOS Sverige bygger allt från villor till hela bostadsområden under varumärken som Myresjöhus, Smålandsvillan och OBOS Kärnhem. OBOS åtagande sträcker sig också till miljön kring bostäderna.