Vardagsrum oranga kuddar OBOS

Vägen till ditt nya hem!

Att köpa bostad är ett stort beslut, därför vill vi göra resan till ditt nya hem så smidig vi bara kan. Här guidar vi dig genom köpprocessen. Har du frågor efter vägen är du alltid välkommen att kontakta oss!

Intresseanmälan

Första steget på vägen till drömhemmet: anmäl intresse för bostaden du är nyfiken på. Då håller vi dig uppdaterad med bilder, priser och bjuder in dig till säljstarten.

Kom på infoträff

Inför säljstart ordnar vi en infoträff. Här får du lära känna oss på OBOS, mäklaren i projektet och ofta även banken vi samarbetar med. Och så får du förstås veta allt om bostäderna vi ska bygga.

 

Lånelöfte och finansiering

Ta kontakt med din bank så snart som möjligt för att ansöka om lånelöfte. Eftersom du köper tomt och entreprenadarbete till ett fast pris vet du redan från början vad ditt nya hem kommer att kosta, det enda som kan tillkomma är eventuella tillval. Din bank lägger upp ett byggnadskreditiv, en kredit som används för att finansiera bygget. Under tiden som huset byggs gör du delbetalningar genom att lyfta pengar från byggnadskreditivet. När huset är färdigt och slutbetalt kan byggnadskreditivet läggas om till ett vanligt bostadslån.

  Missa inte chansen till drömhemmet: bli OBOS-medlem

  Nu börjar vi närma oss säljstart, och när försäljningen väl startar kan det gå undan. Som OBOS-medlem ökar du dina chanser att lägga vantarna på de mest populära drömhemmen. Alla medlemmar får nämligen förtur i kön – och dessutom massor av fina rabatter och erbjudanden. Läs mer på obos.se/medlem.

  Säljstart

  När du vet du var du vill bo och ditt lånelöfte är klart är du redo för säljstart. När tiden är inne kan du lägga en skarp köpanmälan på dina favoriter, max tre objekt – direkt på webben. Som OBOS-medlem anger du om du vill utnyttja din rätt till förtur här, du har 24 timmar på dig att använda den.

  Entreprenadavtal

  När du säkrat ditt drömhem är det dags att skriva avtal. Entreprenadavtalet är ett bindande avtal mellan dig och OBOS som talar om att vi ska bygga ditt nya hem. I samband med tecknandet av entreprenadavtal betalar du en projekteringskostnad om 50 000 kronor.

  Tillval

  Du har också möjlighet att sätta din egen prägel på ditt nya hem med olika tillval. Nu är det dags för dig att välja dessa. Sortiment och priser hittar du i tillvalsbroschyren.

  Byggstartsbeslut

  Vi håller dig hela tiden informerad om vad som händer i projektet, till exempel när byggstartsbeslut är fattat. Nu kan tidsplanen fastställas och nästa steg på resan mot ditt nya hem börjar.

  Köpeavtal

  Cirka 10 veckor innan ditt hus ska levereras är det dags att teckna köpeavtal för din fastighet

  – alltså din tomt. Tomtpriset ligger också till grund för din lagfartsansökan.

  Slutbesiktning och tillträde

  Nu är det äntligen dags! Kontrollera att din slutbetalning är inbetald, visa upp kvittot och få nycklarna till ditt nya hem. På tillträdesdagen bjuds du också in till slutbesiktning där en opartisk besiktningsman går igenom bostaden. Läs mer om detta, samt vilka garantier försäkringar som gäller när du köper äganderätt här

  Lagfart och pantbrev

  När du har köpt en fastighet ska du ansöka om lagfart för att registrera att du är ägare till den. Kostnaden för lagfarten kallas stämpelskatt och lagfartskostnaden är 1,5 % av tomtpriset. När du lånar till ditt bostadsköp görs en inteckning i fastigheten. Pantbrevet är ett bevis på den inteckningen. Kostnaden för pantbrev är 2 procent av pantbrevets belopp + administrativa avgifter. Din bank kan hjälpa dig att ordna med både pantbrev och lagfart.

  Amorteringsfrihet för äganderätter

  Amorteringsfrihet för äganderätter

  I samarbete med Nordea erbjuder OBOS amorteringsfrihet i två år för dig som just nu köper en äganderätt från oss.

  Läs mer!